35 Międzynarodowa Parafiada Dzieci i Młodzieży w Warszawie

RELACJA Z WYJAZDU SUBKÓW NA 35 JUBILEUSZOWĄ PARAFIADĘ DZIECI I MŁODZIEŻY W WARSZAWIE.

Jak co roku tak i w tym roku młodzież z naszej, parafii i gminy udała się 6 lipca na tegoroczną Parafiade do Warszawy. W programie miały miejsca zawody sportowe, artystyczne, konkursy wiedzy o Polsce. Braliśmy udzial w warsztatach artystycznych. Był czas na modlitwę i na rekreacje. Codziennie uczestniczyliśmy we Mszy Świętej, a wieczorem w modlitwie zakończonej Apelem Jasnogorskim. Nasze dzieci i młodzież zdobyła kilka nagród. Największym sukcesem było I miejsce Weroniki Mokwa w konkursie recytatorskim pod hasłem: "POEZJA SKAMANDRYTOW". Zdobyliśmy także brązowy medal w koszykówce dziewcząt w kategorii "Młodziczki", zaś nagrodę fair play otrzymał Nikodem Błaszczyk. W tenisie stołowym pani Anna Drągowska zajęła 2 miejsce w kategorii opiekun. Był też czas na zwiedzanie Warszawy. Uczestniczyliśmy w pokazie piosenek zespołu ABBA w parku fontan. Zwiedziliśmy Muzeum Sportu i Turystyki, Zamek Królewski i spacerowaliśmy po warszawskiej Starowce, Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Legii Warszawa. W drodze powrotnej odwiedziliśmy Planetarium w Toruniu, gdzie braliśmy udział w seansie o naszej galaktyce. Czas Parafiady był czasem spotkania z Jezusem, a na zawodach sportowych z drugim człowiekiem a w czasie wolnym mogliśmy bliżej poznać Warszawę.