Sprawozdanie z działalności w 2016 roku

W 2016 roku zorganizowaliśmy 5 imprez: "Majówkę z Kolpingiem","Spływ kajakowy", "Rajd pieszy", "Zawody latawcowe", "Turniej warcaby". W imprezach uczestniczyły szczególnie dzieci i młodzież z Gminy Subkowy. Braliśmy również aktywny udział w imprezach organizowanych przez naszą parafię: II Piesza Pielgrzymka do Pelplina na Górę Papieską, Tydzień Kultury Chrześcijańskiej, Orszak Trzech Króli. A także zorganizowaliśmy konkurs plastyczny pod hasłem „Niedziela jest Boska”.

Majówka z Kolpingiem - zorganizowaliśmy ją 1 maja na świeżym powietrzu - na łączce przy Domu Parafialnym w Subkowach. Uczestnikami były dzieci w wieku przedszkolnym, m.in. z naszego Przedszkola Samorządowego w Subkowach, dzieci z klas 0 oraz I - III Szkół Podstawowych, a także kilku uczniów starszych, którzy chętnie przyłączyli się do zabawy. Podczas Majówki zorganizowane zostały różne konkursy sprawnościowe, zręcznościowe z podziałem na grupy wiekowe dzieci. Każdemu uczestnikowi wręczyliśmy nagrody, a dla najlepszych - zwycięzców - nagrody specjalne. Podczas rozgrywanych konkurencji dzieci miały za zadanie odrysowanie swoich rączek na dużym arkuszu papieru, co stanowiło nietypowy pamiątkowy plakat tutejszej Majówki.

Rajd pieszy na trasie Subkowy – Brzuśce - Płaczewo - Subkowy zorganizowaliśmy dnia 18 czerwca. Uczestnicy wyprawy brali udział w grach, zabawach ruchowych, sprawnościowych i zręcznościowych. Trasa rajdu biegła przez nasz subkowski las, gdzie mogliśmy podziwiać piękno i naturę krajobrazu. Miejscem docelowym wyprawy było gospodarstwo agroturystyczne LABA w Płaczewie, gdzie czekało już na nas ognisko, a także były dodatkowe atrakcje dla uczestników. Na zakończenie wręczono nagrody uczestnikom wg. zdobytych punktów.

Spływ Kajakowy Wdą odbył się 11 czerwca. Trasa spływu Wojtal- Wieck- Czarna Woda, była częścią trasy, jaką w latach pięćdziesiątych przepłynął Jan Paweł II - znany wtedy jako ks. Karol Wojtyła. Liczba miejsc na spływie była ograniczona do 20 osób. Na zakończenie spływu zrobiliśmy ognisko z kiełbaskami, a później czekała nas podróż powrotna do domu.

Jesienne zawody latawcowe zorganizowane zostały w październikowe niedzielne popołudnie. Subkowskie niebo tego dnia było szare i ponure, ale gdy tylko kolorowe latawce wzniosły się ku górze, niebo rozbłysło – nabrało kolorów! Dzieci wraz z całymi rodzinami prezentowały to, co udało im się przygotować i skonstruować na zawody. Latawce pięknie szybowały po niebie. Na zakończenie wręczono uczestnikom upominki i nagrody za najładniejsze własnoręcznie wykonane latawce.

Turniej Warcaby – „PIONKI i DAMY” - odbył się w Domu Parafialnym w Subkowach dnia 12 listopada. Organizacja turnieju pozwoliła na popularyzację gier planszowych wśród młodego pokolenia. Była swoistą alternatywą spędzania wolnego czasu, w szczególności alternatywą dla internetu i komputera. Dodatkowym atutem gier planszowych jest rozwój umysłowy - to naturalne intelektualne. Turniej rozegrany został w kategorii "każdy z każdym", jednak podczas ostatecznej punktacji miejsca podzielono na kategorię szkoły podstawowej i gimnazjum. Każdy uczestnik otrzymał od nas dyplomy i nagrody rzeczowe.

Ostatnią akcją zorganizowaną w 2016 roku było ogłoszenie konkursu plastycznego „NIEDZIELA JEST BOSKA” Konkurs ten miał na celu refleksje nad realizacją i wypełnieniem przykazania „Pamiętaj, abyś dzień święty święcił” – w życiu każdego z nas. Zadaniem uczestników konkursu było zaprezentowanie w plastycznej formie sposób spędzania niedzieli, a tym samym promocja hasła „Niedziela jest Boska”. Wszystkim uczestnikom po niedzielnej mszy świętej wręczono dyplomy i nagrody.

Na wszystkie imprezy organizowane przez nas przygotowaliśmy odpowiednie informujące plakaty i zachęcające do zabawy. O części naszych imprez informowaliśmy również na podstawie przygotowanych wklejek do zeszytów uczniów, a także na naszej stronie internetowej http://subkowy.kolping.org.pl/ . Pomocy w promowaniu naszych akcji udzielił również proboszcz tutejszej parafii, który informował o naszych imprezach w ogłoszeniach parafialnych i zamieszczał informację w parafialnej gazetce "EMAUS".
Już dziś zapraszamy na kolejne nasze akcje w 2017 roku.

z Kolpingowskim pozdrowieniem

Natalia Ossowska :)