Rajd Pieszy SUBKOWY- BRZUŚCE-PŁACZEWO --->SUBKOWY

W sobotę 18 czerwca pomimo dużych obaw o pogodę, odbył się już kolejny rajd pieszy- zorganizowany przez Rodzinę Kolpinga. Tym razem trasa biegła przez nasz subkowski las do gospodarstwa agroturystycznego LABA w Płaczewie, gdzie czekali na nas właściciele z ogniskiem i kiełbaskami. Wyruszyliśmy grupką z parkingu przy remizie strażackiej w Subkowach i pod baczną opieką organizatorów poruszaliśmy się w stronę miejsca docelowego. Koło kamienia Jana Pawła II czekał na nas uczestników ks. proboszcz z pierwszą konkurencją - quizem z tematów religijnych, gdzie każdy odpowiadał na 3 pytania. Po przejściu przez ten punkt kontrolny szliśmy dalej do następnego miejsca. W lesie na uczestników czekał "Małpi Gaj" - czyli wspinaczki po linach oraz konkurencje sprawnościowe. Następnie. aby przejść dalej trzeba było odpowiedzieć na kolejne pytania tym razem z przyrody. Po poprawnych odpowiedziach udaliśmy się w dalszą część trasy, gdzie czekał na nas już tylko jeden punkt kontrolny. Zaraz po bezpiecznym przejściu przez powiatową drogę doszliśmy do Bożej męki, gdzie znajdował się już ostatni punkt, a tam quiz na temat bezpiecznych wakacji. Dzięki niemu chcieliśmy przypomnieć uczestnikom jak postępować podczas wakacji, a także, czego nie robić - czego unikać. Od tego miejsca zostało nam już tylko parę minut marszu i dotarliśmy na miejsce odpoczynku, gdzie czekało już na nas ognisko oraz dużo przysmaków. Gdy dzieci smażyli i zajadali kiełbaski, a także korzystali z boiska do siatkówki i placu zabaw organizatorzy zaczęli podliczać punkty. Rywalizacja uczestników była bardzo wyrównana i tak I miejsce ex aequo zajęły Ania Makowska i Zuzia Szczygielska. II miejsce także ex aequo zajęły Julka Ossowska i Diana Błaszczyk, a III miejsce ex aequo zajęli chłopcy tj. Kamil Kleszczewski i Jasiu Szczygielski. W grupie gimnazjalistek Zuzia Ryńska i Julia Stempin także zajęły I miejsce ex aequo z tą samą ilością punktów, co Ania i Zuzia ze Szkoły Podstawowej. Na zakończenie wręczono nagrody uczestnikom, a także podziękowaliśmy właścicielom posesji za ugoszczenie nas. Następnie rozwieźliśmy naszymi samochodami wszystkich uczestników do ich domów. Dziękujemy dzieciom i ich rodzicom, że nie wystraszyli się pogody i wyruszyli z nami w trasę.

Już po wakacjach - we wrześniu zapraszamy na kolejną naszą imprezę - tj. rajd rowerowy - szczegóły podamy później. Zachęcamy także do odwiedzania naszej nowej strony internetowej http://subkowy.kolping.org.pl, gdzie zobaczyć można fotki z imprez i aktualne wydarzenia.