Nowy numer KRS

numer KRS, na który możesz

podarować swój 1% podatku,

dla Dzieła Kolpinga.

Istotą działalności Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej jest wspieranie ludzi potrzebujących, aktywizowanie lokalnych wspólnot i niesienie pomocy bezpośredniej. Rodziny Kolpinga nie są zamknięte i wspieranie nie dotyczy tylko członków Stowarzyszenia, wychodzimy ze swoimi inicjatywami do coraz szerszych kręgów. Docieramy ze swoimi pomysłami do dzieci, młodzieży, dorosłych i tych jeszcze bardziej dorosłych.  W miejscach gdzie Rodziny Kolpinga już działają w naszej diecezji ( a jest nas coraz więcej) widzimy szczególną potrzebę zakładania i prowadzenia świetlic kolpingowskich. Dzieci z ulicy muszą trafić do naszej świetlicy. Nasze świetlice to miejsca bezpieczne i prowadzone w duchu rodzinnej, patriotycznej i religijnej wspólnoty.

W domu rodzinnym z przyjemnością przebywamy, rozmawiamy ze sobą, bawimy się i czujemy się bezpiecznie. Najwspanialszy dom, to ten który żyje, jest gwarny, przytulny i bezpieczny. Takie też są nasze świetlice, spotykają się w nich dzieci i młodzież, pod troskliwą i mądrą opieką. Jest w nich miejsce na spotkania dorosłych i starszych. Świetlice są sercem każdej Rodziny Kolpinga. Jednak jak każdy dom powinien być zadbany, remontowany i wyposażony odpowiednio tak też nasze świetlice potrzebują środków od życzliwych ludzi. Fundusze przeznaczane na rozwój tych wyjątkowych miejsc są pieniędzmi ulokowanymi w bardzo dochodową inwestycję – dzięki działalności tych wspólnych domów Rodzin Kolpinga ilość dobra i miłości wokół nas się zwiększa.