Majówka z Kolpingiem

Wzorem lat ubiegłych w weekend majowy nasza Rodzina Kolpinga zorganizowała Majówkę na sportowo. Impreza rozpoczęła się od przywitania uczestników oraz kibiców. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy wiekowe: 4-6; 7-9; 10-11 lat.

Pierwszą konkurencją był slalom - najpierw rozegraliśmy go w kategorii wiekowej 4-6 i tak wyłoniliśmy najlepszych. Najszybszy i "nie do zdarcia" okazał się Julian Szafraniec, następnie Bogusia Szczęsna i Ania Szafraniec. Wśród dzieci 7-9 lat najlepsza była Julka Ossowska, II miejsce zajął Julek Szupryczyński, a III miejsce ex aequo zajęli Konrad Parteka i Martyna Czajkowska. W trzeciej kategorii wiekowej 10-11 lat I miejsce należało do Kamila Kleszczewskiego, II miejsce ex aequo zajęli Ania Makowska i Filip Koziura.

Kolejną konkurencją oczekiwaną przez uczestników imprezy był tzw. KALOSZ. Najmłodsi rzucali na odległość od 2 do 6 metrów. I miejsce zajęła Paulina Szumal 5,7 m; II miejsce Pola Zdrojewska 4,7 m; III miejsce Marta Szwaczka 3,8 m. W grupie wiekowej 7-9 lat rozpiętość odległościowa była od ok. 3 do 9 metrów. Najlepsza okazała się Julka Ossowska z wynikiem 9,1 metra, II miejsce Olga Koziura 7,9 m i III miejsce Roksana Kubik 7,6 metra. Następnie wśród uczestników mających 10-11 lat kalosz poleciał na odległość od 6 do 10 metrów.
I miejsce Kamil Kleszczewski 10,4 m; II miejsce Ania Makowska 10 m; III miejsce Filip Koziura 9,3 m. Inni uczestnicy Majówki rozbawieni konkurencją również mogli spróbować swoich sił w rzucie kaloszem. Tu odległość liczyła od 6 do prawie 23 metrów. Najdalszy rzut należał do Pana Roberta Paszek - aż 22,7 metrów.

Ostatnią już konkurencją były skoki w workach. Rozgrywki zaczęliśmy od najstarszych dzieci 10-11 lat. I miejsce ponownie zajął Kamil Kleszczewski, II miejsce Filip Koziura i III miejsce Ania Makowska. W kategorii wiekowej 7-9 lat, podobnie jak w innych konkurencjach, I miejsce zajęła Julka Ossowska, II miejsce Roksana Kubik i III miejsce Ania Zalewska. Najmłodsi uczestnicy Majówki otrzymały od nas kije do unihokeja i musiały prowadzić piłkę pomiędzy pachołkami. Tutaj także w tabeli zwycięskich osób nic się nie zmieniło: I miejsce zajął Julian Szafraniec, II miejsce Paulia Szumal i III miejsce Ania Szafraniec.

Podczas przeliczania punktacji i dzielenia nagród dla najlepszych, dzieci miały za zadanie odrysowanie swoich rączek co stanowiło nietypowy plakat pamiątkowy Majówki.

Na zakończenie podziękowaliśmy wszystkim za obecność, wręczyliśmy nagrody dla najlepszych i upominki dla wszystkich uczestników, a także zaprosiliśmy na kolejną Majówkę z Kolpingiem za rok.

Już dzisiaj pragniemy zachęcić dzieci na kolejną naszą imprezę, jaką będzie rajd pieszy połączony z różnymi zadaniami, który odbędzie się w czerwcu pod koniec roku szkolnego. Szczegóły rajdu przedstawimy w późniejszym terminie.

Jeszcze raz dziękujemy   :-D

z kolpingowskim pozdrowieniem